Ege Bölgesinde Olan Şehirler Nelerdir?

Ege Bölgesi'ndeki illeri; İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak’ tır.

Ege Bölgesi Neresidir?

Ege Bölgesi, Türkiye'nin bölgelerinden biridir. Ege denizinin kıyı olan illeri olduğu için ege bölgesi denilir. En uzun deniz kıyısına sahip bölgedir. Tatil için vazgeçilmez yerlerden biridir.

Ege Bölgesi Özellikleri Nelerdir?

İklimi Akdeniz iklimidir. Ilıman bir bölge olduğundan kar yağışları ve don olayları kıyıda azdır. Sıcaklık Akdenize doğru sıcak Marmara’ya doğru soğuktur. Sıcaklık kıyıda iç kısma doğru doğru azalır. Ege bölgesindeki dağlar Kaz, Yunt, Boz, Aydın ve Menteşe Dağlarıdır. Yetiştirilen tarım ürünleri tütün, zeytin, üzüm, incir, pamuk, turunçgiller, meyvedir.

Geçim Kaynakları Nelerdir?

Ege bölgemizde yapılan tarım faaliyetleri çok çeşitlidir. Verimli ve tarıma el verişeli topraklar bulunduğundan yetiştirilen ürünler üzüm, zeytin, haşhaş, tütün, incir, pamuk ve patatestir. İzmir'in güney kesimlerinde turunçgiller yetiştiriciliği yapılır. Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak'ta şeker pancarı yetiştirilir. Hayvancılık da geçim kaynakları arasında olup kümes, küçükbaş, arıcılık ve balıkçılık yapılır. Denizli, İzmir ve Manisa'da kümes hayvancılığı, arıcılık, balıkçılık yapılır iç kesimlerde ise küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılır.

Sanayi de ise dokuma, deri, döşeme, fabrikalar, termik santral, çimento, halı ve kilim, otomotiv sanayi yapılır. Ege bölgesi doğal ve tarihi güzellikler bakımından zenginliği ile antik kentler, sağlık turizmi ve milli parklar turistleri çeken başlıca yerlerdir. Bu yüzden turizm büyük gelir getirir ve çok önemlidir. Yani geçin kaynakları bölgenin tarım, sanayi, turizm, hayvancılıktır.

Ege Bölgesi'nde Yapılan Ekonomik Faaliyetler

Bu bölgemizde yapılan tarım faaliyetler çeşitlidir. Verimli ve tarıma el verişeli topraklar bulunur. Bölgedeki yetiştirilen ürün çeşitleri üzüm, zeytin, haşhaş, tütün, incir, pamuk ve patatestir. İzmir'in güney kesimlerinde turunçgiller yetiştiriciliği, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak'ta şeker pancarı yetişir. Hayvancılık da geçim kaynakları arasındadır. Kümes hayvancılığı ise Denizli, İzmir ve Manisa'da yapılır. Sanayi bu bölgede gelişmiştir. Dokuma, deri, döşeme, fabrikalar, termik santral, çimento, halı ve kilim, otomotiv sanayi yapılır. Ayrıca bölgede doğal ve tarihi güzellikler bakımından zengindir. Bu yüzden turizm büyük gelir getirir.

Yorum yapın veya Puan verin.

Lütfen adınızı ve soyadınızı bir boşlukla ayırarak giriniz (örn. Adınız Soyadınız)

Lütfen mail adresi girin. Lütfen geçerli bir mail adresi girin.
Kalan Karakter: 

255

Lütfen Yorumuzu girin.


FALLBACK
PLACEHOLDER
Makaleller