Ege Bölgesinin Akarsuları
Ege Bölgesi ismini Ege denizinden almaktadır. Ege bölgesi Türkiye’nin en küçük 3. Bölgesi konumundadır. Ancak nüfus yoğunluğu en fazla olan bölgemizdir. Ege Bölgesi İzmir, Muğla, Denizli, Afyon, Aydın, Uşak, Manisa ve Kütahya illerinden oluşmaktadır. İç Anadolu bölgesi ile Doğu tarafından, güneydoğu tarafından Akdeniz ve kuzeyden de Marmara Bölgesine komşudur. Ege Bölgesinin Akarsuları dağları ovaları ve pek çok güzel fiziki özelliği gibi konumu da çok güzeldir.
Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bu bölgede yaz kış yaşam kalitesi oldukça yüksektir. Ege bölgesinde dağları Denize dik bir şekilde uzar. Böylece nemli hava kütleleri İç kesimlere kadar girmektedir. Kıyıları oldukça fazla girintili ve çıkıntılı şekildedir. İç kesimlere ulaşım oldukça kolaydır.
Ege Bölgesinin İklimi
Ege Bölgesi iklim tipi olarak Akdeniz iklimi özelliklerini taşımaktadır. Yaz mevsimleri sıcak ve kurak kış mevsimleri ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Bu iklim Özellikleri en çok da kıyı kesimlerde kendini göstermektedir hâkimiyet yeri kıyı egedir. İç Ege kısımların da ise daha çok karasal iklim hâkimiyet gösterse de genel olarak Ege Bölgesi iklimi Akdeniz iklim tipi kabul edilmektedir.
Ege bölgesinde en soğuk ay Ocak ayı olarak bilinmektedir ve en sıcak ay olarak da Temmuz ayı kendini öne çıkarmaktadır. Kar yağışı ve don olayları oldukça az yaşanır. Sıcaklık güneyden kuzeye batıdan doğuya azalma gösterir. Kıyılarda deniz meltemi görülür. Kıyıda makiler bitki örtüsü, yükseklerde ormanlar, İç kesimlerde ise bozkır bitki örtüsü hâkimdir.
Ege Bölgesinin Akarsuları ve Özellikleri
Ege bölgesi Akarsular bakımından oldukça zengindir. Bu sayede bölge de tarım oldukça gelişmiştir. Akarsular tarafından zengin olan bu bölgede sulama kolaylığı açısından tarım geçim kaynaklarının başında gelmektedir. Ege Bölgesinin Akarsuları sayılacak olursa şu şekilde sıralanabilir;
- Susurluk
- Büyük Menderes
- Küçük Menderes
- Bakırçay
- Sakarya
- Gediz
- Meriç
Bu akarsular Ege denizine dökülmektedir. Denize ulaştıkları yerde delta ovaları meydana getirmişlerdir. Ege bölgesi ovaları ile de oldukça zengindir. Doğu batı doğrultusunda akarlar. Menderesler oluşturmuşlardır. Büyük ve Küçük Menderes Akarsuları da ismini bu özellikten almaktadır.
Yorum yapın veya Puan verin.
{{ name_surname }} {{ created_at }}
{{ pcomment_messages }}