Embeddedin Hayatımıza Etkileri?
Embedded Systems dilimize gömülü sistemler olarak çevrilmektedir ve bir bilgisayarın kendisini kontrol eden cihaz tarafından içerilmesini sağlayan özel sistemlerdir. Kuantum bilgisayar, bir bilgisayar olduğundan bahsedilmektedir ve kendisini kontrol eden bir cihaz kelimeleri ile desteklendiğinde de beynimizi oldukça yorabilmektedir.
Günümüzde birçok alanda akıllı sistemler olarak adlandırılsa da aslında bu sistemlerin hepsi birer Embedded (gömülü) sistemdir.
Embedded sistemler günlük yaşantımızın hemen hemen her alanında bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse bilgisayar, cep telefonu, yazıcı, hesap makinesi, televizyon, fotoğraf makinesi, buz dolabı, çamaşır makinası gibi neredeyse elektronik olan her üründe embedded sistemler bulunmaktadır.
Embedded sistem kabaca şöyle açıklanabilir; bulunduğu cihaza gelen komutlara göre karşılık veren, tanımlanan işlemleri, hareketleri uygulayan sistemdir.
Örneğin; buz dolabı, bir buzdolabı günümüzde ne kadar sıradan da gözükse sistemsel yazılımsal olarak mikro denetleyiciler ve birçok mekanik alanlardan oluşmaktadır. Buz dolabı kapısının açılmasıyla içinde bulunan ışığın yanması, dolabın içindeki sıcaklık bilgisinin dijital olarak ufak ekranda gösterilmesi gibi işlemler direkt gömülü sistemler aracılığı ile yapılmaktadır. Eğer kapı açılırsa ışık yansın gibi koşullar ya da belirli sensörler yardımı ile sıcaklık tespit edilip, tespit edilen sıcaklığın dijital görüntülenmesi de sistemin etkisidir.
Bununla beraber arıza durumları da aynı şekilde dijital ekranlarda belirli hata kodları ile görüntülenmektedir.
Bir yazıcıdan fotokopi işlemi yapılacağı varsayılsın. Kâğıt içine konulduktan sonra fotokopi tuşuna basılır ve fotokopi çekme işlemi gerçekleşir. Bu durumda kullanılan gömülü sistem fotokopi için belirtilen tuşa verilen komutlar. İç yapısında bulunan komutun ifade ettiği şey; “Eğer bu tuşa basılırsa fotokopi çek” olmaktadır.
Asansörler de bulunan gömülü sistem ise yine dijital ekranda bulunan kat bilgisi ve kullanılan tuşlardır. Asansörde öyle bir yazılım olmalı ki bir tuşa basıldığında hangi kata gitmesi gerektiğini anlamalı ve o kadar mesafe katetmeli ve bununla beraber katettiği mesafeye göre de dijital ekran aracılığı ile asansör içindekilere bilgi vermelidir.
Peki o halde bahsedilen akıllı sistemler düşünülecek olursa akıl bu sistemlerin neresinde?
Embedded Sistemler Akıllı Mıdır?
Akıl, anlayış, algılama ve bu algılardan bir şeyler öğrenmek denilebilir fakat bu sistemlerde anlama, anlaşılana göre bir öğrenim ve bu öğrenime göre hareket söz konusu mudur? Değildir.
Bahsedildiği üzere sadece embedded sistemler, verilecek bir komuta karşılık yapılacak işlem dizeleridir. Dolayısıyla verilen komutlar ve işlemler göz önüne bulundurularak sistemlerden farklı bir işlem yapılması asla beklenemez.
Akıllı ev sistemleri göz önünde bulundurulduğunda da aslında mantık aynıdır. Uzaktan evinizi kontrol edebilir doğalgazı kapat, ışıkları kapat gibi komutlar verebilirsiniz fakat cihazın bu komutları öğrenip farklı bir işlem yapması söz konusu değildir dolayısıyla konu tartışmaya açık olmakla beraber düşünce yapısı olarak basit gelmesi ile tartışılması hoş bir konu olabilmektedir.
Yorum yapın veya Puan verin.
{{ name_surname }} {{ created_at }}
{{ pcomment_messages }}