Gastrit Nedir Nasıl Tedavi Edilir?
Gastrit, midenin iç duvarının iltihaplanmasıdır. Bu, mide çok fazla asit ürettiğinde veya mide duvarının koruyucu iç tabakası hasar gördüğünde olur. Aşırı mide asidi, hücrelere zarar verdiği mide mukozası ile doğrudan temas eder.
Gastritin genellikle akut ve kronik olmak üzere iki formu vardır. Aniden ortaya çıkarsa akut gastrit, uzun süre devam ederse kronik gastrit olarak adlandırılır. Akut gastrit, şiddetli karın ve bel ağrısı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit genellikle üst karın ağrısı, hazımsızlık, gaz ve tokluk gibi hafif semptomlara neden olmaz veya sadece hafif semptomlara neden olur.
Gastrit Nasıl Teşhis Edilir?
Tanı için hastanın ayrıntılı bir tıbbi geçmişi toplanır. Hasta şikâyetleri, tıbbi geçmişi, kullandığı ilaçlar, diyet, alkol ve tütün kullanımı detaylı olarak sorgulanır. Bundan sonra fizik muayene yapılacaktır. Fizik muayene, karına dokunulduğunda artan ağrı belirtileri arar. Daha sonra üst karın ultrasonografi ile incelenir. Röntgen filmi sadece mide delinmesi şüphesi olduğunda oluşturulur. Kesin tanı için endoskopi gereklidir. Endoskopi, mide muayenesi şeklinde, ucunda ışıklı kamera bulunan tüp şeklindeki bir cihaz kullanılarak midenin ağızdan sokulmasıyla gerçekleştirilir. Gerekirse endoskopi sırasında mideden doku örnekleri de alınır.
Gastrit Nasıl Tedavi Edilir?
Gastrit genellikle alışkanlıklar ve diyet değiştirilerek ilaçsız tedavi edilebilir. Bu değişiklikler yetersiz kalırsa, bunları tedavi etmek için çeşitli ilaçlar kullanılır. Gastrit tedavisinde ilk adım, midenin iç duvarını tahriş eden herhangi bir şeyden kaçınmaktır. Bu nedenle kahve, alkol ve tütün bırakılmalıdır. Semptomlar şiddetliyse, bir veya iki gün yemek yememek yardımcı olabilir. Anoreksi, bir kural olarak, gastritin alevlenmesi sırasında zaten ortaya çıkar. Daha hafif semptomlar için, küçük öğünler, sindirimi kolay, hafif yiyeceklerle yenilmelidir.
Meditasyon ve ilerleyici kas gevşemesi gibi gevşeme teknikleri, stres kaynaklı gastrit ile yardımcı olabilir. Gastrit tedavisinde mide asidini baskılayan antasitler, proton pompa inhibitörleri ve H2 reseptör blokerleri kullanılır. Sebep Helicobacter pylori gibi bakteriler ise antibiyotik tedavisine başlayın. Kronik otoimmün gastrit genellikle B12 vitamini eksikliği ile ilişkilidir. Bu nedenle otoimmün gastrit tedavisinde de B12 vitamini enjeksiyonları kullanılmaktadır.
Yorum yapın veya Puan verin.
{{ name_surname }} {{ created_at }}
{{ pcomment_messages }}