Kuantum Bilgisayarlar Nasıl Çalışır?

Kuantum bilgisayarlar, bilinen ve kullanılan sıradan bilgisayarlardan çok daha komplike yapılar içeren bilgisayarlardır. Bilgisayarlar binary, ikilik sistemde yani sadece 1 ve 0, doğru ya da yanlış, açık ya da kapalı gibi iki komut ile tüm sistemi yürütmektedir. Bu 1 ya da 0’a yani sadece 1 karaktere, bit adı verilir. Bir bit yalnızca bir bilgi taşımaktadır ya olumlu ya da olumsuz fakat kuantum bilgisayarlarda bir bit içinde şifrelenmiş olarak birçok bilgi barındırabilmektedir ve bu bilgisayarların bit sistemine “Qubit” adı verilir. Bir bit sadece ya 0 ya da 1 değerini alabilir ama bir qubit yani kuantum bit’ i bunun dışında aynı anda hem 1 hem de 0 değerlerini alabilmektedir.

Bu karışık durumu kuantum bilgisayar projesini yöneten Jerry Chow “Superposition denilen bu durumu anlamak bir yumurtayı bir kalemin üzerinde dengede tutabilmek kadar zor” ifadesi ile dile getirmiştir.

Bu karmaşıklık bir bilgisayardan çok daha hızlı ve aynı anda birden fazla işlem yapmasını sağlamakla birlikte bilgisayarların yapamayacağı büyük ve karmaşık işlemleri de yapabilmektedir.

2016 yılında IBM oluşturduğu bir bulut servisi ile kuantum bilgisayar kullanımı için özel bir arabirim imkânı sağlamıştır.

IBM, bu arabirime “Quantum Composer” adını vermiştir.

Composer’ da programlama ise düzen müzik notaları, müzik defteri düzeni gibidir ve oluşturulan algoritmalar besteler olarak sisteme kaydolmaktadır. Taşınabilir cihazlar ile bu arabirim’ le bağlantı kurup kullandığımızda oysa aslında gerçek kuantum bilgisayarlarda, laboratuvar ortamında tüm işlemler gerçekleşmektedir.

Kuantum bilgisayarların son derece bir hıza sahip olduğundan bahsedildi fakat bazen oldukça sıradan bilgisayarlar gibi de çalışabilmektedir. Bunun sebebi ise kuantum bilgisayarlara yöneltilen işlemlerin farklılığındandır ve IBM bu farkın üstesinden gelebilmek için oluşturduğu bulut sistemini halka açmıştır. Halkın yaptığı işlemlerin analizi, tespiti ile kuantum bilgisayarların asıl hangi işlemlerde son derece hızlı olduğunu tespit etmek hedeflenmiştir. Halkın yönelteceği işlemler, soracağı sorular tamamen kişinin yaşadığı hayata göre değişiklik göstermektedir ve insanlar hayatının parçası olan ya da bir şekilde aklında olan şeylerden yola çıkarak işlemler yönelteceklerdir. Her insanın farklı olması bu sisteme çokça sayıda işlem yöneltilmesi anlamına gelmektedir fakat bu çalışmalar ile kuantum bilgisayarların son derece hızlı çalışması için gerekli tespitleri sağlayacak ama kuantum bilgisayarların bize faydası ne olacak?

Bu soruya Faraday “Yeni doğan bir bebeğin dünyaya faydası ne?” cümlesiyle cevap vermiştir. Bu cevap herkesin aklında yer ederek, içgüdüsel olarak insana kendini, hayatı sorgulatmaktadır ve herkes bu sorunun cevabını kendine verebilmesi gerekmektedir.

Yorum yapın veya Puan verin.

Lütfen adınızı ve soyadınızı bir boşlukla ayırarak giriniz (örn. Adınız Soyadınız)

Lütfen mail adresi girin. Lütfen geçerli bir mail adresi girin.
Kalan Karakter: 

255

Lütfen Yorumuzu girin.


FALLBACK
PLACEHOLDER
Makaleller