Ramazanda İtikâfa Nasıl Girilir?
Ramazan ayı denildiğinde akıllara gelen ibadetlerden biri de itikâftır. İtikaf sözlük anlamı olarak; bir şeye devam etmek, süreklilik göstermek, insanın kendisini bir yerde alıkoyması, bir yere kapanıp her şeyden uzak sadece ibadetle meşgul olmasıdır.
Dinimizdeki anlamına değinmek gerekirse ise; bir mescitte Allah'ın rızasını kazanabilmek için belli adap, usul çerçevesinde bir müddet kalmaktır. İtikâfa girene 'mu'tekif' veya 'âkif' denilmektedir.
İtikâf meşru olan bir ibadettir. Meşruiyeti ise kitap ve sünnetle sabit kılınmıştır. Kur’an-ı Kerim'de; "Mescitlerde itikâfa çekildiğiniz zaman kadınlarınıza yaklaşmayın." buyrulmaktadır.
İtikâfın Kısımları Nelerdir?
İtikâf sünnet, vacip ve müstahap olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır.
Ramazan'ın son on gününde itikâfa girmek kişiye sünnettir. Çünkü Peygamber efendimiz ramazan orucunun farz kılınmasından itibaren yaşamının sonuna dek devamlı her ramazan ayının son on gününde itikâfa girmiş ve ibadetini gerçekleştirmiştir.
Bunların haricinde ise zaman zaman itikâfa girmek de müstehaptır.
Vacip olan itikâftaysa oruç tutmak şarttır. Bu nedenle de nezredilen itikâfın bir günden az olması mümkün olamaz. Sünnet olan itikâf da Ramazan'da olduğu için zaten oruçlu yapılmaktadır.
Müstehap olan itikâfa gelinirse, müstehap itikâfın muayyen bir müddeti bulunmaz, kısa bir anlık için de olabilir. Hatta mescide giren kişi mescitten çıkana kadar itikaf niyetinde bulunursa orada bulunduğu sürece itikafta sayılır ve itikaf sevabı almaktadır.
İtikâfın Şartları Nelerdir?
İtikâf ibadetinin bazı şartları vardır. Bunlar;
- Birinci şart niyettir. Niyet nasıl diğer ibadetlerde şart ise elbette ki itikâfta da şarttır. Niyet etmeden camide beklemek itikâf yerine geçmemektedir.
- İkinci şart erkeğin 5 vakit cemaatle namaz kılınan mescitte itikâfa girmesidir. İtikafın en hayırlısı en faziletlisi Mescid-i Haram' da, sonra Mescid-i Nebevî' de ve sonrasında ise Mescid-i Aksâ'da olanıdır. Diğer mescitlerdeki fazilet ise cemaatin çokluğuna göre değişkenlik göstermektedir.
- Sonraki şart oruçtur. Daha önce belirtildiği üzere vacip olan itikâf için oruç hali şarttır.
- Son olarak kadınların hayız ve nifastan arınmaları yani temiz olmalarıdır. Cünüblük durumu oruca mani olmadığı için taharet, vacip olan itikâfta bile şart koşulmamaktadır. Bu yüzden itikâfa giren kişi eğer mescid içerisinde ihtilam olursa itikâfı bozulmamış olur.
İtikâfın Zamanı Nedir?
Vacip ve müstehap itikâflar için belirli muayyen bir zaman bulunmaz. Vacip olan itikâf adak yerine gelince yapılır. Müstehap olan itikâf ise istendiği zaman yapılır. Sünnet olan itikâfsa ramazanın yirmisinden itibaren başlar sonuna kadar devam edilir. Bu yüzden zamanı muayyendir, belirlidir.
Yorum yapın veya Puan verin.
{{ name_surname }} {{ created_at }}
{{ pcomment_messages }}